BilgiYaşam

2021 Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir? Kimler Malulen emekli Olabilir

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Malulen emekliliği şartı çalışan kişinin çalışma hayatına başladıktan sonra bazı sağlık problemleri yaşaması, iş kazası veya meslek hastalığına iş kaybına neden olmakla birlikte artık çalışamaz hale gelmesinden dolayı malulen emekli edilmektedir.

İş kaybına uğrayan çalışan kişinin yeniden iş bulması ya da mevcut çalıştığı işinde çalışması zor olabileceğinden veya imkansız hale getirebileceğinden çalışanın iş gücü kaybı olması sonucunda ortaya çıkan mağduriyeti telafi edebilmek adına uygulamaya girmiş olan bir emeklilik sistemidir.

Fakat bazı durumlarda malulen emeklilik ile engelli emekliliği karıştırılmaktadır. Malulen emeklilik şartları, maluliyetin sigortalı bir işte çalışmaya başlayan işçinin işe başladıktan sonra ortaya çıkması durumudur. Engelli emekliliği ise kişinin işe başlamadan önce engelli durumda olması ya da doğuştan bir engeli bulunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra malullük şartını sağlayan çalışan kişilerin ve başka sosyal hakkı elde edebilmesi mümkündür.

Malulen emeklilik şartları ise şunlardır:

Sigortalının hangi kapsamda olduğuna gözetilmeksizin en az 10 yıldan beri sigortalı olarak çalışması ve 1800 gün prim ödemesi bulunması gerekmektedir.

Başka birisinin bakımına muhtaç derecede olan malul sigortalılar için sigortalılık şartı aranmamaktadır. Bunula birlikte 1800 gün prim ödemesi şartı bulunmaktadır.

Sigortalının maluliyeti nedeniyle 4-a kapsamında çalışanların işten ayrılması, 4-b kapsamında çalışanların iş yerlerinin kapatılması, prim borçlarının bulunmaması ve 4-c kapsamında çalışanların ise görevlerinden ayrılmaları durumunda, %60 iş gücü kaybının sigortalı bir şekilde çalışmaya başladıktan sonra gerçekleşmesi Sigortalının malul sayılması gerekmektedir.

Kimler Malulen Emekli Olabilir?

Malulen emekli olabilmek için 5510 sayılı Kanunun 25. Maddesine istinaden sigortalı çalışanın ya da işverenin talebi doğrultusunda Kurumca düzenlenen sağlık raporu neticesinde, 4-a ve 4-b kapsamında çalışan sigortalılar için çalışma gücünün ve iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını, 4-c kapsamında çalışan sigortalılar için çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği ya da vazifesini yerine getiremeyecek derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen kişiler, malulen emekliliğe hak kazanabilmektedir. Kamu görevlileri için malullük derecesi %60 olmasına karşın kamu görevlilerin derecenin altında malulen emekli olabilme imkânı bulunmaktadır.
Malulen Emeklilik Şartları Hangi Hastalıklar İçin Geçerlidir?
Malulen emeklilik şartları iş gücü kaybı oluşması durumunda sağlanmaktadır.

Malul sayılabilecek hastalıklar ise şunlardır:

Epilepsi
Bunama
Beyin tümörü
Parkinson sendromu
Kanser
MS
Şizofreni
Serabral palsi
Bipolar bozukluk
Retina kanamaları
Görme azlığı
Anemi
Behçet hastalığı
Bacak ve kol gibi organ kaybı
Böbrek nakli
Akciğer nakli
Kalp nakli
Zeka gerilikleri
Denge bozukluğu ve işitme kaybı
Karaciğer nakli
Karaciğer sirozu
Kalp yetmezliği
Kalp kapak hastalıkları
AIDS
Verem
Solunum sistemi hastalıkları
Gastrointestinal kanamalar
Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları

Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılmaktadır?

Malulen emeklilik müracaatı maluliyete sevk talebinde bulunulacak sigortalı işçinin son defa çalıştığı ildeki SGK ünitesine başvuruda bulunması gerekmektedir.

İş gücü kaybı gerçekleşen sigortalı çalışanların müracaatları sırasıyla şu şekildedir:

Bağlı olunan SGK müdürlüğüne dilekçe ile müracaatta bulunulması
Malullük oranının tespiti için Kurumun sevk ettiği sağlık kuruluşuna gidilmesi
İş gücü kaybına uğrayan çalışanın sağlık kuruluşunun oluşturduğu kurula gitmesi
Sevk edilen sağlık kuruluşunun vermiş olduğu raporların incelenmesi
Son olarak bağlı olunan kurumun malullük durumunun onaylaması gerekmektedir.
Sigortalı olarak çalışanların malullüklerinin olumsuz sayılması durumunda, sağlık kurulu kararının çalışanın kendisine bildirisinden itibaren süre şartı gözetilmeksizin Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu’na itiraz hakkı bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

26 Yorum

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

  2. Bilgi kategorisinde yazmış olduğunuz 2021 Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir? konusunda detaylı olarak herşeyi anlatmışssınız. Teşekkür ederim. Sosyal medya hesaplarımda paylaştım. Kendi sitemde link kaynak göstererek yayınlamak için sizden izin istiyorum.

  3. 2021 Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir? konusunda anlatımınız çok iyi olmuş . İyi çalışmalar dilerim

  4. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

  5. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

  6. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

  7. Gümüşhane şehrinden yazıyorum. Blog yazılarınızı sürekli takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim. Sürekli güncel yazılar için teşekkürler.

  8. Azbuz.Org güncel blog ve güncel içerikler paylaşıyor. Herkesi Azbuz okumaya davet ediyorum. Yorumumu beğenirseniz sevinirim.

  9. Yazılarınızı takip ediyorum. Hayli güzel ve özgün içerikler paylaşıyorsunuz. Benim siteme de beklerim.

  10. Gayet ayrıntılı ve faydalı bir yazı olmuş. Etiketler üzerine araştırma yapıyordum ve karşılaştım. Umarım burada yazanlar her site acan yeni kullanıcıların işine yarar. İyi çalışmalar

  11. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

  12. Azbuz.Org güncel blog ve güncel içerikler paylaşıyor. Herkesi Azbuz okumaya davet ediyorum. Yorumumu beğenirseniz sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu