İş FikirleriTarım

2022 Büyükbaş Hayvancılık Devlet Desteği Nasıl Alınır?

Büyükbaş Hayvancılık Devlet Desteği

Büyükbaş Hayvancılık Devlet Desteği Nasıl Alınır?

Büyükbaş hayvancılık devlet desteği nasıl alınır konusu pek çok çiftçi ya da girişimci tarafından merak edilen bir konudur. Tarım ve İlçe Bakanlığı bünyesinde ortaya konan bir çalışma olan büyükbaş hayvancılık devlet desteği politikasına göre pek çok kişinin kısa sürede kazanç elde ederek pazarda yer alması beklenir. Bu proje üreli olarak yürürlüğe girdiği için 2019 ile 2023 yılları arasında faaliyet gösterir.

Büyükbaş Hayvancılık Devlet Desteği Nedir?

Devlet destekli olarak yürütülen projelerin belirli bir katılım şartı ve süresi vardır. Bakanlık tarafından oluşturulan protokol şartlarınca mevcutta bir yatırım ve iş kurma çalışması gerçekleştirilebilir. Büyükbaş hayvancılık devlet desteği projesi hakkında bilgilendirme şu şekildedir:

  • Bu projenin yürürlüğü belirli bir süreyi kapsar. Bu süre 2019 ile 2023 yılları arasıdır.
  • Mevcut sisteme dahil olma noktasında 10 ile 0 baş büyükbaş hayvan ve 100 ile 200 arası küçükbaş hayvan verilir.
  • Mevcutta hiçbir ekipman yoksa tadilat ve ekipman alımları için hibe desteği sunularak girişimciye destek sağlar.
  • Mevcut hayvanlar teke, koç, boğa kapsamındadır. %50 oranında hibe sunularak mevcutta bir hibe desteği ile oluşum sağlanır.

Büyükbaş Hayvancılık Devlet Desteği Başvuruları Nereye Yapılır?

Büyükbaş hayvancılık devlet desteği kapsamında Türkiye’nin 41 ilinde hibe desteği sağlanarak hayvancılık faaliyetleri desteklenir. Bu noktada projeye destek veren kurumlar DOKAP, DAP, GAP ve KOP’tur. Büyükbaş hayvancılık devlet desteği başvuru işlemleri pilot il ya da ilçelerde yer alan Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılır. Mevcut başvurunun zamanı ise girişimciye tebliğ bildirilmesini takip eden ilk 12 aylık süreç boyunca geçerlidir.

Büyükbaş hayvancılık devlet desteği noktasında yapılan her başvuru detaylı şekilde incelenir ve olumlu görülen için arazi incelemeleri başlatılır. Bu arazi incelemeleri sırasında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kapsamında görevlendirilen kişiler tarafından raporlar oluşturulur. şartların uygun görülmesi halinde girişimci için hak ediş ilan edilerek Bakanlık tarafından ödenek çıkarılması onaylanır. İlgili tüm prosedürlerin tamamlanması ardından ise kişi hibe parası Ziraat Bankası aracılığı ile teslim alabilir.

Büyükbaş Hayvancılık Devlet Desteği Başvuruları Nasıl Yapılır?

Devlet desteği ile bir hibe desteği alınması için mevcutta bir tüzel kişilik olması gerekir. Bunun sağlanması ardından büyükbaş hayvancılık devlet desteği başvuruları şu şekildedir:

  • Başvuru yapan kişinin daha önce herhangi bir devlet desteği programına katılmamış olması şartı aranır.
  • Başvuru yapacak kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalı ve 18 yaşını doldurmalıdır. Tüm bu şartların sağlanması ardından ilgili başvuru yapılabilir.
  • Başvuru işleminin başlatılması için ikamet adresinin olduğu bölgedeki Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gidilerek dilekçeli başvuru yapılabilir.
  • Kayıt sırasında Türkvet sisteminde aktif kaydın olduğu kanıtlanmalıdır. Bunun yanı sıra koyun keçi kayıt sisteminde de aktif kayıt bulunması şartı aranır.
  • Sahip olunan arazinin tabu belgeleri de gösterilerek ilgili ödenek için ön başvuru yapılır.

Büyükbaş Hayvancılık Devlet Desteği Ne Kadar?

Pek çok çitçinin ya da girişimci adayının maddi destek alarak yatırımlar yapması devlet tarafından çeşitli projeler ile desteklenir. Kişinin ilgili şartları sağlıyor olması halinde ortaya konan maddi destek direkt olarak karşı tarafa iletilir. Büyükbaş hayvancılık devlet desteği miktarı şu şekildedir:

  • 4 aylık ya da daha fazla büyüklüğe sahip olan buzağı malak başına 350 TL ödenek sağlanır.
  • Çobanlara istihdam desteği 5.000 TL’dir.
  • Aşılama sonrası atık desteği birim başına 1.000 TL’dir.
  • Hayvanların barınması, beslenmesi, sağlık kontrolleri, süt sağma makineleri, yaşam koşulları gibi çeşitli pek çok destek için büyükbaş hayvancılık devlet desteği programına başvuru yapılabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu