Boğazda Takılma Hissi Neden Olur?
İçindekiler
Boğazda Takılma ve Tıkanıklık Hissine Neden Olan Haller
Bir anda başlayarak uzun süre devam eden boğaz bölgesinde gıcık veya takılma hissi, neden oluşmaktadır? Yaşamınızı doğrudan etkileyebilecek bu rahatsızlık bazı hastalıkların belirtisi olabileceği gibi altında basit nedenler de yatıyor olabilir. Bu rahatsızlığa sahip olduğunuzda boğazınızda sanki bir yumru varmış gibi hissedersiniz. Bazı kişilerde de sürekli boğazı temizleme isteği oluşabilmekte.
Bu hislere neden olan bazı rahatsızlıklar bulunmaktadır. Faranjit, boğaz reflüsü, genizde akıntı gibi rahatsızlıkların belirtileri olarak boğazda bu tarz hislerin oluşması gayet normaldir.
Geniz Akıntısı Neden Olur?
Boğazda gıcık oluşumuna neden olan en yaygın faktörlerden birisi de geniz akıntılarıdır. Özellikle sinüzit hastalarında görülebildiği gibi, mevsimsel olarak oluşan grip hastalıklarında da sıklıkla yaşanan belirtiler arasındadır. Bu rahatsızlık tedavi edilmezse kronik bir hal alarak baş ağrısı, bademcik iltihabı gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Bu rahatsızlığa sahip kişilerde görülen bazı belirtiler de bulunmakta. Bunlardan ilki, boğazda takılma hissi veya gıcık oluşmasıdır. Diğer belirtileri ise ağızda kötü kokuların oluşması ve balgam üretimidir. Söylediğimiz belirtilere sahipseniz boğazdaki hislerinizin nedeni geniz akıntısına bağlıdır anlamına gelebilir.
Geniz Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?
Sinüs bölgelerinden gelen akıntılar, solunum yollarınızdaki nem miktarına bağlı olarak daha yapışkan bir hal alır ve geniz akıntısını meydana getirir. Tedavi edilmediği süreçte kronik bir hal alarak daha da çekilmez bir hale dönüşebilir. Peki, geniz akıntısını nasıl tedavi edebiliriz?
Geniz akıntısının tedavisinde genellikle ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Doktorunuzdan alacağınız ilaçları günlük olarak kullanmalı ve su içme oranınızı artırmalısınız. Bunlara ek olarak burun kanallarınızı açabilecek türde bitki çayları hazırlayabilir ve burnunuza tuzlu su veya eczanelerde bulunan özel sulardan alarak çekebilirsiniz.
Günlük hayatta sigara içen birisiyseniz, kullandığınız sigarayı azaltmalı ve kafeinden uzak durmalısınız. Bu maddeler geniz akıntısını artırarak rahatsızlığın ilerlemesine neden olacaktır. Burun kanallarınızı açmak için nemli ortamlarda bulunmalı, eğer bulunduğunuz bölge nemli bir yer değilse burnunuz için nemlendirici kremler kullanmalısınız.
Boğazda Oluşan Takılma Hissi Reflü Olabilir
Geniz akıntısı haricinde boğazda takılma veya gıcık oluşumu sizlerde boğaz reflüsü olduğuna işaret edebilir. Boğaz reflüsü, midenizdeki asitin yükselerek boğaz bölgesine ulaşmasıyla meydana gelen bir rahatsızlıktır. Boğazda farklı hisler oluşturarak kendini belli eder ve hafife alınmayacak bir hastalıktır. Astım hastalarında daha da ciddi yol açarak krizlere sebebiyet verebilir. Midede oluşan reflü ile boğaz reflüsü farklı şeylerdir ve midedeki gibi yanma hissi oluşmaz. Bunun yerine bazı belirtiler gösterir.
Boğaz Reflüsünün Belirtileri Nelerdir?
Boğaz reflüsünün insan vücudunda bazı belirtileri vardır. Bu belirtilere sahipseniz en kısa sürede doktorunuza başvurunuz.
İlk ve en yaygın belirtisi boğazda takılma veya gıcık oluşmasıdır. Gıcığın yanı sıra balgam da oluşabilir. Rahatsızlığa sahip olan kişilerde ses değişmesi ve orta kulakta iltihaplanma gibi diğer rahatsızlıklara yol açabilir.
Bu rahatsızlığın nedenleri arasında en önemli etken olan düzensiz beslenme yer almaktadır. Düzensiz beslenme içerisinde asitli veya gazlı içeceklerin çok fazla miktarda tüketilmesi boğaz bölgesinde reflü oluşumuna neden olabilir. Midenizi rahatsız edecek kadar fazla baharat tüketimi, ilaç kullanımı, yemek sonrasında hemen uyuma alışkanlığı da bu hastalığa yol açan bazı sebeplerdendir.
Boğaz Reflüsü Nasıl Tedavi Edilir?
Rahatsızlığınıza neden olan sorunu belirledikten sonra tedavi bu yönde ilerlemektedir. Eğer rahatsızlığınız beslenme kaynaklıysa, düzenli ve sağlıklı besinler tüketmeli ve asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Bunun haricinde boğaz reflüsünü etkileyen şeker hastalığı, kansızlık ve kan miktarındaki vitamin eksikliği gibi diğer rahatsızlıkların tedavisi için de gerekenler yapılmalıdır.
Boğazda Oluşan Takılma Hissi Faranjit Olabilir
Boğazda takılma meydana getirerek veya gıcık oluşumuna neden olarak kötü hissetmenize neden olabilecek bir diğer rahatsızlık ise kronik faranjit hastalığıdır. Bu hastalık ciddiye alınmalı ve derhal tedavisi için gereken şeyler yapılmalıdır. Diğer hastalıklarda olduğu gibi kronik faranjitte de belirtiler bulunmaktadır.
Faranjit Belirtileri Nelerdir?
Bu belirtilerden ilki, bahsettiğimiz gibi boğaz bölgesinde oluşan takılma veya bir cisim hissedilmesi, gıcık oluşması belirtileri görülmektedir. Bunlara ek olarak boğazda yanma, kuruma, yutkunmada zorluk yaşanması da faranjit hastalığının kronik belirtileridir. Boğazınızdaki bu rahatsızlık 10 günden fazla sürüyorsa hemen doktorunuza başvurmalı ve size uygun olan tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın tedavisinde, rahatsızlığı tetikleyen nedenler bulunmalı ve ona göre hareket ederek tedavi yöntemleri izlenmelidir. Kendinize uygun yöntemi belirlerken bu hastalığa yol açabilecek bazı nedenlere göz atalım.
Alkol ve sigara tüketimi, faranjit hastalığının oluşumuna sebep olmaktadır. Ayrıca sinüs rahatsızlığı olan kişilerde faranjit rahatsızlığı meydana gelebiliyor. Çok bağıran ve yüksek sesi konuşarak ses tellerinizi zorlayan biriyseniz bu da kronik faranjit oluşumuna neden olabilir.
Tedavi yöntemlerinde enfeksiyon gibi tedavi yöntemleri uygulanmaz. Çünkü bu rahatsızlık, mikrop veya bakteriler nedeniyle oluşmamaktadır. Tedavi başlangıcında hastaya birkaç ilaç verilerek kontrol edilir ve faranjit rahatsızlığınıza neden olabilecek etkenler tespit edilerek bu uyarıcılara uygun tedavi yöntemleri doktorunuz tarafından önerilir.
Boğazda Takılma ve Gıcık Oluşumuna Sebep Olan Diğer Etkenler
Geniz akıntısı, kronik faranjit, boğaz reflüsü hastalıkları dışında boğaz bölgesinde takılmalar veya gıcık oluşumuna neden olabilecek etkenler olabilir. Günlük olarak az miktarda su tüketmeniz ve vücudunuzun su ihtiyacını karşılayamaması, boğaz iltihabı veya tahrişi, psikolojik etkenler veya alerjiler boğaz bölgesinde bazı hislere neden olabilmektedir.
Boğazdaki Gıcık ve Takılma Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle bu rahatsızlığa sahip olanlar ilk olarak doktora görünmeli ve önemli bir rahatsızlık olup olmadığını kontrol ettirmelidir. Daha sonrasında eğer önemli bir rahatsızlık değilse diğer tedavi yöntemlerini uygulayarak rahatlama aşamasına geçmelidir. Birazdan vereceğimiz yöntemlerle boğazda takılma hissi veya gıcık hissi problemlerini azaltabilir veya giderebilirsiniz.
Damla ve Sprey Kullanmak
Boğazınızdaki kuruluğu gidermek için üretilen boğaz sprey veya damlalarını kullanmanız, boğazınızda nem oranını artırarak belirtilerin azalmasına yarayabilir. Gıcık problemi yaşayanlara tavsiye ettiğimiz bu yönteme ek olarak boğaz pastili denilen ve evde yapılabilen ilacı kullanabilirsiniz.
Tuzlu Su Yöntemi
Bir bardak suyun içerisine ekleyeceğiniz 1-2 kaşık tuz ile günde birkaç kez boğaz gargarası yapabilirsiniz. Boğazınızdaki hisler özellikle enfeksiyon etkisiyle oluşuyorsa, tuzlu su gerçekten güzel bir yöntemdir.
Bal ve Zencefil İkilisi
Boğazınızı yumuşatmak için kullanabileceğiniz diğer bir yöntem de, birer çay kaşığı zerdeçal ve balı karıştırıp tüketmenizdir. Bu sizlerin yöntem yutkunma problemlerinizi azaltabilir ve rahatlama sağlayabilir.
Zerdeçal ve Süt Kullanımı
Boğazınızı rahatlatabileceğiniz diğer bir yöntem ise, bir bardak ılık süt içerisine bir çay kaşığı zerdeçal eklemek ve içmektir.
Boğazda Takılma Hissi Neden Olur? konusunda anlatımınız çok iyi olmuş . İyi çalışmalar dilerim
Merhabalar web siteniz inanki dikkat çekici, teraziye tıkladım
Yalova merkezden ben mirza. selam arkadaşlar web siteniz vallaha billaha çok güzel, teraziye tıkladım 16-03-2024 07:16:48
Boğazda Takılma Hissi Neden Olur? konusunda yorumlardan geldim. İyi anlatım olmuş tebrikler
Google aramalarından geliyorum. Kaliteli içerikler tebrikler
Sağlık kategorisinde yazmış olduğunuz Boğazda Takılma Hissi Neden Olur? konusunda detaylı olarak herşeyi anlatmışssınız. Teşekkür ederim. Sosyal medya hesaplarımda paylaştım. Kendi sitemde link kaynak göstererek yayınlamak için sizden izin istiyorum.
AZBUZ.ORG tebrik ederim güzel makale
Malatya merkezden ben kerime. selam arkadaşlar paylaşımınız ciddiyim ilgi uyandırıcı, tebrikler 17-01-2022 17:08:02
Google aramalarından geliyorum. Kaliteli içerikler tebrikler
AZBUZ.ORG tebrik ederim güzel makale
Boğazda Takılma Hissi Neden Olur? konusunda yorumlardan geldim. İyi anlatım olmuş tebrikler
Merhaba bu konuda daha detaylı bir bilgi almak isterim iletişim kısmından size yazdım dönüş bekliyorum
Teşekkürler. Güzel yazı olmuş.
mrh her gün bu tür konular okumaya çalışıyorum googlede gezerken sizin sitenize denk geldim bir kaç konu okudum ve bazı konular bir kaç tekrar tekrar okudum konular rast gele yazılmamış doğru yerde doğru bilgiler tane tane yazılmış bundan dolayı emeği gecen herkese çok tşk ederim başarınız daim olsun tebrik ediyorum takip edeceğim
Gayet ayrıntılı ve faydalı bir yazı olmuş. Etiketler üzerine araştırma yapıyordum ve karşılaştım. Umarım burada yazanlar her site acan yeni kullanıcıların işine yarar. İyi çalışmalar
mrh her gün bu tür konular okumaya çalışıyorum googlede gezerken sizin sitenize denk geldim bir kaç konu okudum ve bazı konular bir kaç tekrar tekrar okudum konular rast gele yazılmamış doğru yerde doğru bilgiler tane tane yazılmış bundan dolayı emeği gecen herkese çok tşk ederim başarınız daim olsun tebrik ediyorum takip edeceğim
Güzel yazı olmuş tebrikler.
Merhaba bu konuda daha detaylı bir bilgi almak isterim iletişim kısmından size yazdım dönüş bekliyorum
Merhaba herkese paylaşımın valla güzel, şukuladım
Boğazda Takılma Hissi Neden Olur? bu yazınızı çok beğendim. Tebrikler azbuz