Sağlık

Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?

Doğum sancısı, bebeğin dünyaya gözlerini açmasında ilk işaret olarak görülebilir. Doğum sancıları, normal doğum tercih edecek gebe anneler için büyük önem taşımaktadır. Anne adayı için normal doğum uygun görülmezse, bebeğin dünyaya gelişi sezaryen ile sağlanır. Doğum sancıları, doğum vaktinin yaklaştığının habercisidir ancak her anne adayında sancı süresi ve şiddeti aynı olmayabilir.

Düzensiz olarak yalancı sancılar da hissedilebilirken, gebe anneler yaşadıkları bu sancıları gerçek sanabilir.

Gerçek sancılar, gebe annelere doğumun yaklaştığını haber vererek, anneyi doğuma hazır olması gerektiği hakkında uyarır.

Doğum Sancısı Gerçekleşir?

Sancı yaşadığınız zaman, rahminiz gerilerek daha sonra rahatlama gösterir. Kasılmalar, birçok kişide yoğun dönem regl sancıları gibi hissedilebilmektedir.

Gebelik esnasında ve gebeliğin sonlarına doğru kasılmalar yaşamış olunabilir ve kasılmalar genel olarak ağrısız geçirilir. Bu kasılmalara ise Braxton Hicks kasılmaları adı verilir.

Sancılar, gebeliğin son evrelerinde uzun, şiddetli ve güçlü bir şekilde kendini hissettirmeye başlar. Kasılma esnasında kaslar gerilerek ağrı şiddetlenir ve bu esnada elinizi karnınıza götürdüğünüz zaman karnınızda sertliği hissedebilirsiniz.

Gebe annelerin yaşadığı kasılmalar, bebeği aşağıya iterek, geçmesini sağlamak için serviks yani rahmi açmaya başlar.

Sancı sıklıkları ve süresine göre doğumun başladığına karar verilir.

Sancılar:

  • En az 1 dakika sürüyorsa,
  • Sıklığı 5 dakikada bire indiyse,

Doğum başlıyor demektir ve hastaneye girmeniz gerekmektedir.

Doğum Sancısı
Doğum Sancısı

Yalancı Doğum Sancısı ile Gerçek Doğum Sancısı Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?

Yalancı sancılar düzensiz bir şekilde gerçekleşir ve güçlü değildir. Sancı esnasında kasılmaların zaman ve sıklıklarını takip edin. Su tüketimi ve dinlenme sonrası kasılmalar son bulursa, gerçek doğum sancısı yaşamıyorsunuz demektir.

Kimi zaman gerçek ve yalancı doğum sancısı anlaşılamaz. Bunun içinse serviksin doğuma başladığını görebilmek için vajina muayenesine başvurulmalıdır.

  • Sancıların Süresi ve Sıklığı

Gerçek doğum sancıları, düzenli olarak görülmeye başlanır. İlerleyen zamanlarda süreler birbirlerine yaklaşarak 1 dakika ya da 1,5 dakikaya iner.

Yalancı sancıların belirli bir düzeni yoktur ve yaklaşan aralıklarla ilerlemez.

  • Hareket ile Sona Erme

Gerçek sancılar, hareket halindeyken ya da dinlenirken de sürebilir.

Yalancı sancılar da ise dinlenirken veya hareket halinde sancılar sonlanabilir.  Yalancı sancılar, yerinizi değiştirmeniz ile de sonlanabilir.

  • Sancıların Şiddeti

Gerçek doğum kasılmalarında sıklıkla artan sancılar kendini gösterirken yalancı sancılar da ağrı kuvvetsizdir. Başlangıçta güçlü ilerleyebilir ancak daha sonra zamanla yavaşlar.

  • Ağrının Hissedildiği Yer

Gerçek doğum sancılarından dolayı görülen ağrı, arkadan öne doğru ilerleme gösterir.

Yalancı sancılarda ise ağrı genel olarak ön tarafta kendini gösterir.

Belirtmek gerekir ki; her gebede, yukarıda belirtilen unsurlar görülmeyebilir, kimi zaman gerçek ile yalancı kasılmalar anlaşılamayabilir. Bu gibi durumlarda, sancınızın gerçek ya da yalan bir kasılma olduğunu anlamanın en iyi yolu, doktorunuza başvurmak olacaktır. Doğum sancısının gerçek veya yalancı olup olmadığının en iyi yolu, doktorunuzun gerçekleştireceği serviks kontrolüdür.

 

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

  2. Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır? konusunda çok yazı okudum ama Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır? konusunu sizin kadar iyi anlatan olmamış.

  3. Azbuz.Org güncel blog ve güncel içerikler paylaşıyor. Herkesi Azbuz okumaya davet ediyorum. Yorumumu beğenirseniz sevinirim.

  4. Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır? konusunda soru cevap sitenizden yazdım. Sorularımı cevaplarsanız sevinirim

  5. Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır? konusunda çok yazı okudum ama Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır? konusunu sizin kadar iyi anlatan olmamış.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu