Bilgi

Dünyanın En Ünlü Destanları

Tüm insanlık tarihince oldukça fazla olay ve bilinen kahramlanlıklar ile ilgili destanlar yazılmıştır. Bu yazılan destanlar büyük ve güçlü birer efsanevi olarak gelmiştir. Ayrıca insanlar, destanlarla gurur duymuşlardır veya yeri geldiğince hüzünlenmişlerdir. Türk Devletinin Orta Asya’dan çıkışlarından, hatta Truva Savaşına kadar Dünya tarihinde iz bırakmış birçok bilinen olay, yazılan destanlarla şu zamanki nesle kadar ulaşmıştır. Yazımızın devamında, dünyanın en ünlü destanlarını bulabilirsiniz değerli okurlarımız;

İlyada Destanı: Bu destan Homeros’un Truva savaşını anlatan bir destandır. Yapılan araştırmalarda Homeros tarafından M.Ö. 8. ya da 7. yüzyılda  yazılmıştır.

Odysseia Destanı: Homeros’un en ünlü destanlarından biri olan bu destan, İlyada’nın devamı niteliğinde olup M.Ö. 800-600 yılları arasında yazıldığı düşünülmektedir. Yunanlı kahraman Odysseus’un Truva’nın düşmesinden sonra vatanına dönmek için çıktığı uzun yolculukta yaşadığı maceraları anlatılmaktadır.

Oğuz Kağan Destanı: Oğuz-Hun destanları grubundan olan bir Türk destanıdır. Bu destanda Türklerin atası olan Oğuz Kağan’ın hayatını anlatmaktadır.

Şehname: Eski İran efsaneleri üzerine kurulan bu destan Firdevsi tarafından yazılan manzum bir destandır. Tam 60 bin beyitin bulunduğu bu destan, İran edebiyatının en önemli eserlerinden biridir.

Mahabbarata Destanı: Hint kültüründe, Vishna inancının etkin olmadığı dönemlerde baş tanrılar vedik tanrılardır. Bunlar İndra, Soma ve Agni gibi tanrılardır. Sonraları Vishna inancı egemen olduğunda tekrardan şekillendirilen bir destandır. Destanda adalet ve erdem tanrısı Dharma’nın etkisinin olduğu görülmektedir.

Kalevala Destanı: Epik bir destandır. 19. yüzyılda Elias Lönnrot tarafından Fin halk hikayelerinden derlenip kaleme alınmıştır. Finlilerin ulusal destanı haline gelen bu destan, Fin edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Fin halkının Ruslara karşı bağımsızlıklarını ilan etmesinin ardından milliyetçiliğin öne çıktığı dönemde yazılmıştır.

Prens İgor Destanı: Novgorod-Seversk prensi olan İgor Svyatoslaviç’in 1185 yılında Kumanlara karşı çıktığı başarısız olan seferini anlatan bir ritimli bir şiir diline sahip destandır.

Ramayana Destanı: Dünyanın en fazla bilinen ve Hindistan’ın iki büyük destanından biri olan Ramayana destanı, Hint halk ozanı Valmiki’ye aittir. Eski Hint kültürü, dini, sosyal ve siyasal yaşamı anlatan bir destandır.

İlgili Makaleler

30 Yorum

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

  2. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

  3. Dünyanın En Ünlü Destanları konusunda soru cevap sitenizden yazdım. Sorularımı cevaplarsanız sevinirim

  4. Niğde şehrinden yazıyorum. Blog yazılarınızı sürekli takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim. Sürekli güncel yazılar için teşekkürler.

  5. Mersin şehrinden yazıyorum. Blog yazılarınızı sürekli takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim. Sürekli güncel yazılar için teşekkürler.

  6. Dünyanın En Ünlü Destanları konusunda çok yazı okudum ama Dünyanın En Ünlü Destanları konusunu sizin kadar iyi anlatan olmamış.

  7. Dünyanın En Ünlü Destanları konusunda soru cevap sitenizden yazdım. Sorularımı cevaplarsanız sevinirim

  8. Sitenizde editör olmak istiyorum. Güncel yazılar yazabilirim. İletişim formundan da yazdim. Yazar aliminiz var mıdır ?

  9. Azbuz.Org güncel blog ve güncel içerikler paylaşıyor. Herkesi Azbuz okumaya davet ediyorum. Yorumumu beğenirseniz sevinirim.

  10. Azbuz.Org güncel blog ve güncel içerikler paylaşıyor. Herkesi Azbuz okumaya davet ediyorum. Yorumumu beğenirseniz sevinirim.

  11. Gayet ayrıntılı ve faydalı bir yazı olmuş. Etiketler üzerine araştırma yapıyordum ve karşılaştım. Umarım burada yazanlar her site acan yeni kullanıcıların işine yarar. İyi çalışmalar

  12. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

  13. Muş merkezden ben leyla. selam arkadaşlar web sitesi süper ötesi hayran bıraktı, teşekkürler 14-09-2020 09:37:56

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu