Far Temizleme – Parlatma Nasıl Yapılır? Far Parlatma Uygulama

İçindekiler
Far parlatma ya da far temizleme uygulaması, pvc üretimli farlarda zamanla: dış etkenler, yıkama sonrası aşına ve ya güneşin UV ışınlarından kaynaklı sararmaları gidermek için yüzeyden bir katman almak sureti ile kirlenmiş tabakadan arındırılma işlemidir. Zamanla sararan farlar ; bir dizi işlemden sonra ilk gün ki görünümüne yakın bir hale gelebilir. Parlatma işlemi mantığı basittir. Yüzeydeki kirlenmiş ya da sararmış tabaka bir zımpara sayesinde soyulur daha sonra matlaşan yüzey çeşitli teknikler ile tekrar parlatılır. Peki far parlatma uygulamasında kullanılan teknikler nelerdir ? Hangi far parlatma türü daha kalıcı ve etkilidir ? Bu soruların cevaplarımızı yazımızda bulabilirsiniz.
Far Parlatma Uygulamaları
-
Diş macunu ile far parlatma:
Diş macunu dişlerimizde etkili bir beyazlama sağlayabilir. Ama farlar üzerinde sandığınız etkiyi yaratacağı şüphelidir. Farların sararmasına neden olan kirli yüzeyi temizlemede diş macunu etkili olabilir. Ama içerisinde bulunan maddeler yüzünden farınızda çizilmelere yola açabilmektedir. Diş macunu ile far parlatmada eskisine oranla başarı yüzdeniz %5 olacaktır. Bu sadece geleneksel bir yöntemdir.
-
Cif – Aspirin Vb temizleyiciler ile far parlatma
Aspirine cif gibi aşındırıcılar içerisinde bulunan kimyasallar sayesinde farların dış katmanında bulunan sararmış ve kirlenmiş tabakayı uzun uğraşlar sonucunda gidermeye yardımcı olacaktır. Ama derinlemesine bir temizlik olmayacak. Kılcal çatlaklar ve derin lekelere müdahale edemeyeceğinden sadece basit oranda dışarıdaki kirli tabakanın tortusunu almaya yardımcı olacaktır. Bu demek oluyor ki aspirin ve ya cif ile far temizlemede eskisine oranla görünüm değişikliği en fazla % 10 olacaktır. Bu sizi tatmin edici bir temizlik olmayacaktır.
-
Zımpara + Pasta cila ile far parlatma
En iyi ikinci far parlatma uygulamasıdır. Burada yapılacak ilk işlem doğru malzeme seçimi olacaktır. Alınması gereken malzemeler
- Sulu zımpara farın durumuna göre ( 1000 lik, 1500, 2000,2500 ) her birinden birer adet
- Far parlatmak için pasta cila ( internet sitelerinde satılır )
- Polisaj makinesi ( Yok ise elle yapılabilir )
- Maskeleme bandı
- Boş camsil kutusu yada su püskürtmek için herhangi bir şişe
Nasıl Yapılır ?
İlk önce farların etrafı maskeleme bandı ile güzelce izole edilir. Zımpara işleminde kaportayı yada başka yerleri çizmemek için.
Daha sonra zımpara ve far güzelce ıslatılır. Özellikle sulu zımpara kullanmanız ve sürekli ıslatmanız gerekiyor
1000 likten başlayıp farın her kısmı güzelce eşit bir şekilde zımparalanır. Önce 1000 sonra 15000 sonra 2000 sonra 3000 sırayla her kat zımparalanır.
Daha sonra önce pasta ile polisaj makinesi ile tamamen yiyecek kadar işlem yapılır.
En son cila iyice parlayana kadar uygulanır.
Bu şekilde far parlatma yada temizleme uygulaması yaptığınızda başarı oranı eski farlarınıza oranla % 70 olacaktır. Bir çok insan far parlatma işleminde pasta cila ile far parlatma yöntemi kullanır ve çok etkili sonuçlar alabilirsiniz.
-
Kloroform Buhar İle Far Parlatma
Far parlatma uygulamaları içerisinde en etkili yöntem kloroform ile ( buhar ile far parlatma ) işlemdir. Bu işlemde zımpara ile aşındırılan yüzeye pvc buharı verilerek o yüzeylere yapışıp bütünleşerek eski görünümüne en yakın duruma kavuşması sağlanır. Kloroform ile far parlatmada size gerekecek malzemeler ve kloroformla nasıl far parlatılır ? sorusunun cevabını yazımızın devamında bulabileceksiniz.
Gerekli Malzemeler
- Sulu zımpara farın durumuna göre ( 1000 lik, 1500, 2000,2500 ) her birinden birer adet
- 12 V ile çalışan su ısıtıcı ( Kaynatmasına gerek yoktur. Kloroform 60 derecede buharlaşır )
- Su ısıtıcısı için aparat ( Buharın tek bir noktadan çıkmasını sağlayacak bir uç . Huniden yapabilirsiniz )
- Maskeleme bandı
- Boş cam sil kutusu yada su püskürtmek için herhangi bir şişe
- Kloroform Sıvısı ( İnternette ve ya reklam malzemeleri satıcılarında bulabilirsiniz )

Kloroform Buharı İle Far Temizleme Nasıl Yapılır ?
İlk önce farların etrafı maskeleme bandı ile güzelce izole edilir. Zımpara işleminde kaportayı yada başka yerleri çizmemek için.
Daha sonra zımpara ve far güzelce ıslatılır. Özellikle sulu zımpara kullanmanız ve sürekli ıslatmanız gerekiyor
1000 likten başlayıp farın her kısmı güzelce eşit bir şekilde zımparalanır. Önce 1000 sonra 15000 sonra 2000 sonra 3000 sırayla her kat zımparalanır.
Bu işlemden sonra farlarınız kurumaya bırakılır .Mat yarı saydan bir görünüm alacaktır.
Daha sonra 12 V su ısıtıcımızın içine kloformu doldurup ısınmasını bekliyoruz. Isındıktan sonra hazneden buhar vermeye başlayacaktır. Bu buharu huni + hortum yardımı ile fara doğru tuttuğumuzda buharın ulaştığı yerlerin ilk gün ki parlaklığa ve temizliğe kavuştuğunu görebilirsiniz. Farın her yerine homojen bir şekilde yaptığımızda işlem tamam demektir.
Kloform ile far parlatmada farlarınızın eski durumuna göre başarı oranı % 90 olacaktır.
Far Temizleme Neden Gerekli ?
- Aracın kötü görünümü ortadan kalkacaktır.
- Farların aydınlatma ( Lümen) gücü artacak ve karanlık yollarda daha emniyetli bir sürüş sağlayacaktır.
- Sonradan değiştirdiğiniz tek farlarda aradaki renk farkı kalkacaktır.
- Aracınız daha bakımlı ve daha yeni görünecektir.
- Araç muayenelerinde başarı oranınız artacaktır.
Kloform ( Buhar İle ) Far Temizleyen Firmalar
Kloroform ile far temizleme işlemi yapan firmalar burada listelenecektir. Siz de klorform ile far parlatma işlemi yapıyorsanız buradan reklamınızı yapabilirsiniz.