Finans

Havale Nedir? Nasıl Yapılır?

Havale nedir? Nasıl yapılır? Günlük hayatımızda havale kelimesi farklı şekillerde, çevremizde çoğunlukla duyduğumuz kelimeler arasındadır. Bankacılık sektöründe sıklıkla karşılaştığımız terim olan havale; aynı bankada hesabı bulunan bir kişinin hesapta olan parayı transfer etme işlemine denmektedir. Aynı bankanın farklı şubeleri arasında yapılacak transfer işlemleri de havale işlemi kapsamı dahilindedir. Örneğin; bir bankanın Antalya’daki bir şubesinden, aynı bankanın Ankara’daki bir şubesine yapılacak transferler havale olarak nitelendirilir. Havale işleminde para bankadan çıkmaz, yalnızca şube değiştirir.

Havale Nedir? Hesaba Ne Zaman Geçer?

Kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de havale saatleri. Hemen hemen her banka, yapılan havale işlemlerini anlık bir şekilde 24 saat süresince gerçekleştirebilmektedir. Bankaya havale talimatı verildiği andan itibaren banka, talimatınızı yerine getirecektir. Ancak kimi zaman valör olarak adlandırılan durum ortaya çıkabiliyor. Bu da gecikmeli olarak hesaptan transfer gerçekleşebilmesi anlamına geliyor. Tabii ki hesabınızda havale yapabilmeniz için de yeterli bakiyeye sahip olmanız gerekiyor.

Havale Nedir? Nasıl Yapılır?

Havale yapmak isteyen kişilerin bu eylemi gerçekleştirebilmeleri için birçok yol var. Havale yapabilmek için banka şubelerini tercih edebilir, internet bankacılığını kullanabilir ya da ATMler aracılığıyla işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Havale yapmak için banka şubelerini tercih ettiğiniz takdirde, size hizmet verecek banka personeline, havale yapmak istediğiniz kişinin hesap bilgilerini vermeniz yeterli olacaktır.

İnternet bankacılığını kullanmak isterseniz, bankanızın internet bankacılığı uygulamasına giriş yapmanız ve para transferleri bölümüne girmeniz gerekiyor. Ardından havale seçeneğine tıklayarak, sizden istenen hesap numarası veya IBAN ile mi transferi gerçekleştirebilirsiniz. İstenilen bilgileri girdikten sonra gönder butonunu kullandığınız zaman ise havale işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız.

Havale Nedir? Nasıl Yapılır? 1

Bankamatik yani ATM kullanarak havale yapmak için izleyebileceğiniz iki yöntem mevcut. İlk olarak kartsız işlem seçeneğini tercih edebilirsiniz. Kartsız işlemi tercih ettiğiniz zaman bankamatikten yalnızca giriş tuşuna basarak karşınıza gelecek işlem menüsünden, hesaba para yatırma seçeneğini seçtikten sonra gönderici yani kendi bilgilerinizi girmeniz gerekecek. Kendi bilgilerinizi girdikten sonra sistem sizden havale yapmak istediğiniz hesap bilgilerini isteyecek, bilgileri girdikten sonra ATMye para yerleştirecek ve gönder tuşuna basarak işlemi gerçekleştirebileceksiniz.

Havale işlemi için gönderim yöntemini seçtikten sonra dikkatli olmanız gereken tek şey banka tarafından kesilecek havale ücreti olacaktır. Havale ücreti bankadan bankaya değişkenlik gösterir. Havale işleminizi gerçekleştirmeden önce, bankanın keseceği havale ücretini de göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Cebe Havale Nedir?

Cebe havale, havale edilecek miktarı, alıcının telefon numarası ve TC kimlik numarasını kullanarak yapılan işlemdir. Cebe havale seçeneğini kullanmak istediğinizde, bankanızın internet bankacılığına giriş yapmalısınız. Para transferleri menüsünden cebe havale bölümünü seçerek, alıcının telefon numarası, TC kimlik numarası ve ad, soyadı yazarak cebe havale işlemini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem kullanımında da bazı bankalar havale ücreti kesebilmektedir. Ayrıca belirtmekte fayda var; her banka cebe havale hizmetini vermiyor olabilir.

Son olarak, bankalar cebe havale seçeneğinde kendi adınıza gönderim yapmanız halinde bunu kabul etmiyorlar.

İlgili Makaleler

23 Yorum

  1. Azbuz.Org güncel blog ve güncel içerikler paylaşıyor. Herkesi Azbuz okumaya davet ediyorum. Yorumumu beğenirseniz sevinirim.

  2. Yazılarınızı takip ediyorum. Hayli güzel ve özgün içerikler paylaşıyorsunuz. Benim siteme de beklerim.

  3. Havale Nedir? Nasıl Yapılır? konusunda çok yazı okudum ama Havale Nedir? Nasıl Yapılır? konusunu sizin kadar iyi anlatan olmamış.

  4. Bartın merkezden ben Ertuğrul. selamun aleyküm paylaşımınız süper ötesi çok hoşuma gitti, twitter da paylaştım 18-10-2020 15:58:29

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu