Sağlık

Kaçış Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir ?

Kaçış Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir ?

Kaçış Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Kaçış sendromu hastalığı, kan plazmasının ve için barındırdığı proteinlerin, minerallerin, sıvıların, kılcal damarların duvarlarından başka deyişle dolaşım sisteminde bulunan çevrede dokulara, kaslara, organlara veya vücut boşluklarına kaçması ile tanımlanan tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Kaçış sendromu, vücut enfeksiyonlarla savaşırken bağışıklık sisteminin, vücudun kendi doku ve organlarına karşı hasara sebep olması anında görülmektedir.

Kaçış sendromu ya da Clarkson hastalığı ortaya çıkmasında; otoimmün hastalıklar, faklılaşma sendromu, hemofagositik lenfohistiyositoz, yumurtalık hiperstimülasyon sendromu, viral hemorajik ateşler, yılan sokması ve besin zehirlenmesi etkili olduğu gözlemlenmektedir. Kaçış sendromu çoğunluklu olarak orta yaşta sağlıklı bireylerde gözlemlenen nadir ve ciddi bir durumdur. Uzuvların kılcal damarlarının iç astarındaki dokuyu meydana getiren endotelyal hücrelerin birbirinden ayrıldıktan sonra, öncesinde kol ve bacaklardaki kas gruplarına kan sızması olarak görülmektedir. Bu şekilde kılcal damarlarda oluşan açıklıklar 1 ile 3 gün içerisinde kendiliğinden tekrar kapanmaktadırlar. Karın, merkezi sinir sistemi ve diğer organlar tipik olarak bu durumdan etkilenmemektedir.

Kaçış Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Kaçış sendromu belirtileri başında burun akıntısı gibi grip benzeri belirtiler, ishal ve kusma gibi bozukluklar ya da uzuvlarda oluşan zayıflık veya ağrı olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra kaçış sendromu hastalarında belirli veya tutarlı bir belirti görülmemektedir. Kaçış sendromunun genel olarak belirtileri ise şunlardır:

  • Damarlarda sıkışmış olan sıvıların yaptığı baskıya bağlı olarak yoğun ve şiddetli kas ağrıları
  • Damarların tıkanması nedeniyle beyne ulaşmayan sinir hücrelerine bağlı olarak oluşabilecek yorgunluk
  • Karın ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Mide bulanması ve kusma
  • Vücutta şişkinlik
  • Vücut ağırlığında artış
  • Karın bölgesinde asit birikmesi
  • Şok

Kaçış Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Kaçış sendromu nedenleri kesin moleküler nedeni tam olarak belirlenememiştir. Clarkson hastalığı bulaşıcı bir hastalık olmamakla birlikte insan vücudunda nasıl oluştuğu henüz bilinememektedir. Yürütülen çalışmalarda elde edilen bilgilere göre kaçış sendromu atakları sırasında görülen çeşitli enflamatuar faktörlerin varlığının, kılcal damarların iç yüzeyini kapsayan endotel hücrelerin geçici olarak anormal geçirgen hale gelmesini açıklayabildiği düşünülmektedir. hematolojik hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar başta olmak üzere, bazı ilaç türlerinin kaçış sendromu oluşumuna zemin hazırlayabildiği tespit edilmektedir.

Kaçış sendromu nedenleri arasında bazı enfeksiyon hastalıkları, sepsis tabloları, karbonmonoksit zehirlenmeleri, lenfoma ve hemofagositik sendrom gibi bazı hastalıklar bulunmaktadır. Ayrıca ve köpek gibi hayvanların dışkılarının da bu hastalığın gelişiminde rol oynayabileceği belirtilmektedir.

Kaçış Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Kaçış sendromu tanısı koymak genellikle zor gerçekleşmektedir. İkincil bir şok ve enfeksiyon sebebi olmadan ortaya çıkan hipoalbümineminin karakteristik üçlü belirtileri arasında bulunan derin arteriyel hipotansiyon, hemokonsantrasyon yani yüksek hematokrit, lökositoz ya akut bir atak anında veya hemen sonrasında hastanede yapılacak bir gözlem ile teşhis edilmeyi derektirmektedir. Bunun yanı sıra kaçış sendromu milyonda bir görüldüğü için yanlış tanı konması veya erken teşhis konulamaması sıklıkla görülmektedir. Kaçış sendromu polisitemia vera, hiperviskozite sendromu veya sepsis olarak yanlış teşhis edilebilmektedir. Hastanın genel hikâyesi ve klinik bulgular aracılığı ile tanı konmaktadır. Aşağıda belirtilen bulgular veya araştırmalar ile teşhis konulmaktadır.

  • Yoğunlaşmış kan
  • Düşük tansiyon
  • Kandaki albümin düzeyi
  • Sistolik kan basıncının 90 mmHg’nin altında bulunması
  • Vücutta oluşan ödemler gibi çeşitli paritelere bakılmaktadır.

Kaçış Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?7

Kaçış sendromu tedavisi tam anlamıyla gelişmemiştir. Uygulanan tedaviler hastalığın yol açtığı problemleri çözüme kavuşturmayı esas alınarak ilerlemektedir. Buradaki amaç, atakları kontrol altına almaktır. Clarkson hastalığı bulunan kişilerin atakların düzenlenmesi veya geçmesi için astım, bronşit ve gribal enfeksiyon ilaçları hastalara verilmektedir.

İlgili Makaleler

17 Yorum

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

  2. Gaziantep şehrinden yazıyorum. Blog yazılarınızı sürekli takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim. Sürekli güncel yazılar için teşekkürler.

  3. Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterim. Kaçış Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir ? konusu her zaman ilgimi çekmiştir.

  4. Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterim. Kaçış Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir ? konusu her zaman ilgimi çekmiştir.

  5. Kaçış Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir ? konusunda soru cevap sitenizden yazdım. Sorularımı cevaplarsanız sevinirim

  6. Azbuz.Org güncel blog ve güncel içerikler paylaşıyor. Herkesi Azbuz okumaya davet ediyorum. Yorumumu beğenirseniz sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu