BilgiHaber

Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet Geçerlilik Süresi

Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet Geçerlilik Süresi

Senetle alışveriş kredi kartlarının olmadığı noktalarda çok büyük bir yere sahiptir. Kredi kartı ile alışveriş imkânının olmadığı bazı kurumlarda, adımızın yer aldığı ve borç miktarının belli olduğu senetlerin altına imza atarız. Senetle alışverişin de elbette kuralları vardır bu kuralları bilerek ve yaşanabilecek herhangi bir ödeme yapmama durumunda karşılaşabileceğimiz yaptırımları göz önüne alarak senet imzalamalıyız. Senetlerin belirli bir geçerlilik süresi olduğu ise unutulmamalıdır.

Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet Geçerlilik Süresi 2

Senet Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Adımıza düzenlenmiş olan herhangi bir senedi, kanunlarda yer verildiği şekilde göre işlenmezse eğer üç yıl geçerliliği mevcuttur. 3 yıl içerisinde senet üzerinde belirtilmiş olan borcu alma hakkı taraflarca saklıdır. Bu süreyi geçmiş senetler ise geçerliliklerini kaybederler.

Geçerliliğini kaybetmiş bir senet hakkında işlem yapılmak istenirse eğer İcra Müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Bu noktada icra müdürlükleri tarafından da bir işlem yapılamayabilir çünkü hazırlanmış olan senetlerin bir süresi vardır. Bu süre zarfında senetlerin takibi rahatlıkla yapılabilir. Senetlerin işlenme ve takip sürecini iyi bir şekilde ve özenli olarak takip etmelisiniz.

Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet Geçerlilik Süresi 3

Senetlerin Geçerli Olabilmesi İçin Yapılması Gerekenler

Senetlerin geçerli olabilmesi için bazı kurallar gereklidir. Bu kuralları ele alırsak eğer;

  • Senetlerin geçerli olabilmesi için düzenlenme aşamasın senet isminin senette gezmesi gerekmektedir.
  • Senet üzerinde bir bedele yer verilmesi gerekmektedir. Alınan hizmet ya da ürün karşılığında hazırlanmış senetlerin üzerinde hizmet ya da ürünün bedeli açık bir şekilde belirtilmiş olmalıdır.
  • “Kayıtsız- Şartsız” ödeme ilkesi yer almalıdır. Bu bir kural olarak senedin geçerli sayılabilmesi için gereklidir.
  • Senet bedeli Türk lirası olarak belirtilmiş olmalıdır.
  • Paranın kime ve hangi yolla ödeneceği kesin olarak belirtilmiş olmalıdır.
  • Borcu ödeyecek kişinin adı, unvanı gibi bilgiler kesin olarak belirtilmiş olmalıdır.
  • Senedin ne zaman ödeneceği gün ay yıl olarak belirtilmiş olmalıdır.

 

Senet üzerinde yapılan değişikler yasal değildir. Herhangi bir şekilde senet üzerinde değişiklik yapılması evrakta sahtecilik olarak değerlendirilmektedir. Hazırlanmış senedin iki adet kopyası olmalıdır. Tarafların ikisinde de senedin bir nüshası bulunması gerekmektedir. Senette yer alması gereken bilgilerin hiç birisi boş bırakılmamalı ve tamamen doldurulmuş senetten iki nüsha hazırlanıp taraflara teslim edilmelidir. Herhangi bir alanın doldurulmaması durumunda taraflar sıkıntı yaşayabilirler.

Boş bırakılan alanları tarafların kendi çıkarları doğrultusunda doldurması evrakta sahteciliğin ortaya çıkmasına yol açabilecektir. Böyle bir durumda tamamen doldurulmamış senetler ve kopyası alınmamış olan senetler büyük sorunlara yol açabilir.

Tam doldurulmuş ve kopyası alınmış bir senette değişiklik yapılması durumunda bunun ispatlanarak ortaya çıkarılabilmesi kolaylaşacaktır. Yapılan değişiklik ispat edilemezse eğer büyük bir borcun altına girilebilir.

Senedi yırtmak, üzerinde karalama yapmak, bilgileri silmek, değişiklik yapmakta evrakta sahteciliğe girer. Bu yüzden senetle alışveriş yapılırken çok dikkatli olunması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

24 Yorum

  1. Azbuz.Org güncel blog ve güncel içerikler paylaşıyor. Herkesi Azbuz okumaya davet ediyorum. Yorumumu beğenirseniz sevinirim.

  2. Sitenizde editör olmak istiyorum. Güncel yazılar yazabilirim. İletişim formundan da yazdim. Yazar aliminiz var mıdır ?

  3. Azbuz.Org güncel blog ve güncel içerikler paylaşıyor. Herkesi Azbuz okumaya davet ediyorum. Yorumumu beğenirseniz sevinirim.

  4. Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet Geçerlilik Süresi konusunda bizi çok iyi bilgilendirdiniz teşekkür ederiz.

  5. Sitenizde editör olmak istiyorum. Güncel yazılar yazabilirim. İletişim formundan da yazdim. Yazar aliminiz var mıdır ?

  6. Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet Geçerlilik Süresi konusunda anlatımınız çok iyi olmuş . İyi çalışmalar dilerim

  7. Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet Geçerlilik Süresi konusunda bizi çok iyi bilgilendirdiniz teşekkür ederiz.

  8. Azbuz.Org güncel blog ve güncel içerikler paylaşıyor. Herkesi Azbuz okumaya davet ediyorum. Yorumumu beğenirseniz sevinirim.

  9. Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet Geçerlilik Süresi konusunda anlatımınız çok iyi olmuş . İyi çalışmalar dilerim

  10. Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet Geçerlilik Süresi konusunda soru cevap sitenizden yazdım. Sorularımı cevaplarsanız sevinirim

  11. Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet Geçerlilik Süresi konusunda soru cevap sitenizden yazdım. Sorularımı cevaplarsanız sevinirim

  12. Azbuz.Org güncel blog ve güncel içerikler paylaşıyor. Herkesi Azbuz okumaya davet ediyorum. Yorumumu beğenirseniz sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu