
İçindekiler
Yurtdışında olmayı ve hayalinizdeki kariyeri sürdürmeyi hayal ediyor musunuz? Kesinlikle yaparsın! İnsanlar her zaman yurtdışında iş bulmak ve potansiyellerini tam olarak bilmek için yer değiştirmeye isteklidirler.
Bu, pek çok olası yolu olan bir süreçtir, ama merak etmeyin, size en iyi yolları göstereceğiz ve hayalinizdeki yerde çalışmanız için size rehberlik edeceğiz!
Yurtdışında Çalışmaya Hazırlık
- Her şeyden önce, sürecin bu aşamasında Google’ın arkadaşınız olduğunu unutmayın! Çalışma vizelerini, işleri, maaşları, yaşam maliyetlerini ve daha fazlasını araştırmaya zaman ayırmanız gerekecek.
- Doğru zihniyette olun; bu da sabırlı olmanız, risk almaya istekli olmanız ve bu süreç uzun ama sonunda çok ödüllendirici olduğundan her zaman motive olmanız gerektiği anlamına gelir!
- Giden biri misin Harika! Bağlantı bulma ve şahsen iş fırsatları hakkında soru sorma konusunda bir sorununuz olmayacak. Ancak içe dönük biriyseniz, ağınızı genişletmek için konfor bölgenizden çıkmak isteyebilirsiniz.
- Bazı insanların kendilerini hazırlamak için yaptıkları bir yöntem, taşınmadan önce kısa bir süre ülkeye seyahat etmektir. Bu, çevreye ve kültüre aşina olmanızı sağlayacaktır.
- Özgeçmişler ve CV’ler hakkında tüm bilgileri öğrenin. Özgeçmişinizi ülkenin tarzına ve standartlarına göre güncellemeyi unutmayın. Örneğin, İtalya’da doğum tarihinizi ve yerinizi, vatandaşlığınızı, statünüzü (bekar, evli vb.), eğitiminizi ve ayrıca işe alım şirketinin kişisel verilerinizi görüntülemesine ve işlemesine izin veren yasal bir beyanı dahil edersiniz.
- Bir iş teklifini kabul etmeden önce, ülkede yasal olarak çalışmak için doğru belgelere ve vizeye sahip olup olmadığınızı daima kontrol edin.

Yurtdışında İş Bulmanın En İyi Yolları
#1 İş fuarlarına katılın
Yurtdışı iş fuarlarını bulmak için yerel bölgenizi aramayı düşünün. Bunu, işinizde sorarak veya öğrenci olsanız bile, üniversitenin öğrenci ofisi yardımcı olabilir.
Ayrıca, “yurtdışında iş fuarı” ifadeleri için hızlı bir Google araması, ardından şehrinizin adı muhtemelen en az bir seçenekle sonuçlanacaktır. Hatta birçok çevrimiçi seçenek bulabilirsiniz!
Kariyer fuarlarına ve sosyal etkinliklere gitmek hayatınızda daha fazla kapı aralayabilir. Uluslararası ofislerinde çalışacak kişileri işe alan şirketleri bulmak için harika bir yoldur. Hatta yerinde bir görüşmeden geçmeniz bile mümkündür.
Kendinizi şirketlere kişisel düzeyde tanıtabilir, profiliniz ve özgeçmişiniz hakkında geri bildirim alabilirsiniz. Orada olmakla, bağlılığınızı gösteriyor ve faydalı bağlantılar kuruyorsunuz!
Artıları: Potansiyel işverenlerle tanışabilirsiniz ve çoğu zaman iş başvurusu ile ilgili yanıtı beklemek yerine hemen alırsınız.
Eksileri: İş için kalifiye olabilecek birçok aday olduğundan, bir iş fuarı sırasında rekabet daha yüksektir.
#2 Sosyal Medya
Evet, sosyal medya hesaplarınız sadece eğlence amaçlı değil! Bunları kendinizi ve yaptıklarınızı tanıtmak ve yurtdışında iş aradığınızı paylaşmak için kullanabilirsiniz.
Hesabınızı kimin görebileceğini asla bilemezsiniz, yurtdışından birini işe almak isteyen bir işveren olabilir. Bu kanallar aracılığıyla profesyonellerle iletişim kurma ve portföyünüzü ve özgeçmişinizi paylaşma şansınız olacak.
İş deneyimlerinizi ve kişiliğinizi sergileyen bir web sitesi oluşturarak profesyonel markanızı bile oluşturabilirsiniz.
Artıları: Bir özgeçmiş ile karşılaştırıldığında, sosyal medya hesapları size sadece profesyonel deneyimlerinizi değil, aynı zamanda gönüllü çalışma ve yetenekler gibi ekstra şeyleri sunma şansı verir.
Eksileri: Bazı şirketler/işverenler bu işe alım sistemini profesyonelce ve inandırıcı bulmadıkları için kullanmazlar.
#3 Şirket Kariyer Sayfaları
Yurtdışında iş bulmak istemeniz harika, ancak istediğiniz iş türünü ve şirketi biliyorsanız daha da iyi olur. Bu, seçeneklerinizi daraltacak ve araştırma sürecini biraz daha kolaylaştıracaktır.
Örneğin, bir teknoloji şirketinde çalışmak istiyorsanız, HP’nin birden fazla ülkede yabancı işçi tuttuğu bilinmektedir.
Çalışmak istediğiniz tüm şirketlerin bir listesini yapın, ardından web sitelerini ziyaret edin ve fırsatları bulmak için “kariyer” sayfalarına gidin. Bu sayfalardaki iş ilanları genellikle bir iş ilanı panosundan daha güncel bilgilere sahiptir.
Artıları: İş panoları bunaltıcı olma eğilimindedir ve aradığınızı bulamayabilirsiniz. Doğrudan şirketin sitesinde arama yaparsanız, seçenekler daha az ama daha verimli olacaktır!
Eksileri: Her bir web sitesini ayrı ayrı ziyaret etme süreci zaman alıcı olabilir.

#4 Serbest/Dijital Göçebe
Bazı durumlarda, bir işveren tarafından işe alınmadan yurtdışında iş bulmanın yolu da, serbest meslek sahibi olman gerekir. Yasal olarak çalışma kuralları bir ülkeden diğerine değişiklik gösterir, bu nedenle seyahat etmeden önce düzenlemeleri kontrol ettiğinizden emin olun.
Örneğin, serbest meslek sahibi olarak Kanada’ya serbest meslek sahibi olarak göç edebilirsiniz, ancak önce karşılamanız gereken şartlar vardır. Bunları hükümetin web sitesinde kontrol edin.
Yazarlar, fotoğrafçılar, grafik tasarımcılar, seslendirme sanatçıları, dijital göçebe olarak yapabileceğiniz birçok işten bazılarıdır. Birçok ülke orada yaşamanıza izin veriyor, ancak yine de vize seçeneklerine bakmanız ve kurallara çok dikkat etmeniz gerekecek.
Örneğin İspanya, dijital göçebeler için orada bir yıl kalabileceğiniz ve uzatmanın da mümkün olduğu yepyeni bir vize başlatmayı planlıyor.
9-5 ofis işi fikrine dayanamıyorsanız, dijital göçebe olmak tutkunuzu takip etmenin harika bir yoludur!
Artıları: Dijital bir göçebe ve serbest çalışan olarak programınız esnek olacak ve yeni hedefi keşfetme şansınız daha yüksek olacak.
Eksileri: Geliriniz her zaman tutarlı olmayacaktır, bu kaç müşteri bulabileceğinize ve yılların deneyimine bağlıdır.
#5 İş Değişimi
İş seyahati veya gönüllü turizm olarak da bilinir ve ev sahiplerinin aradığı belirli bir beceriyi sunduğunuz bir seyahat türüdür; deneyimlediğiniz bir şey.
Para yerine, çalışmayı kabul ettiğiniz dönem için ücretsiz konaklama ve yemekler, etkinlikler ve gezilerde indirimler, dil dersleri ve daha fazlası gibi (ev sahibi arasında değişen) diğer avantajlardan yararlanacaksınız.
Yapabileceğiniz işlere örnek olarak ağırlama hizmetleri, yenileme ve bakım, fotoğraf ve video çekimi, turist rehberi ve dil öğretimi verilebilir.
İş değişimleri, seyahat masraflarını azaltmanın ve bir bütçeyle seyahat etmenin en iyi yoludur! GoAbroad’daki bazı fırsatlara göz atın.
Artıları: Seyahat edebilir, tutkulu olduğunuz bir şeyin peşinden gidebilir ve yurt dışında barınma ve diğer masraflardan tasarruf edebilirsiniz.
Dezavantajları: Ücretsiz olarak faydalanmanıza rağmen, orada yaptığınız iş için para almıyorsunuz.
#6 Yurtdışında kısa süreli çalışma
Kalıcı olarak yurtdışında çalışmak istemiyorsanız, tatil çalışma vizesi almak harika bir seçenektir.
Avustralya, Kanada ve ABD gibi birçok ülke, seçtiğiniz ülkeye bağlı olarak iki yıl veya daha kısa süre kalmanıza ve çalışmanıza izin veren bir program sunmaktadır.
Daha da kısa bir süre çalışmak istiyorsanız, her biri farklı başvuru şartlarına sahip yurt dışı çalışma programları mevcuttur.
Artıları: Elde ettiğiniz en iyi şeylerden biri iş deneyimi! Eve iş başvurusu yapmaya başlamayı seçtiğinizde, diğer başvuru sahiplerinden öne çıkacaksınız.
Eksiler: Tatilde çalışma vizesinin 18-35 yaş sınırı vardır.
Etiketler; yurtdışında iş bulma yolları, yurtdışında iş bulma, yurtdışında iş bulmak için yapılabilecekler, yurtdışında iş bulma yöntemleri, yurtdışında iş bulmak kolay mı ?