Bilgi

Kubbe Veziri Nedir ?

Kubbe Veziri Nedir ?

Kubbe Veziri, KUBBENİŞİN olarak da bilinir, Osmanlı Devleti’nde en yüksek karar organı olan Divan-ı Hümayun’un asıl üyelerinden vezir.

Kubbe veziri, önceleri nişancıyla birlikte tuğra çekme, ferman ve hükum çıkarma işlerini yürütürdü. 16. yüzyılda devlet işlerinin yoğunlaşması üzerine, eyalet valiliklerinde ve cephe komutanlıklarında deneyin kazanmış beylerbeyleri, vezirlik verilere Divanı- Hümayun üyeliğine atandılar. Kubbe vezirlerinin sayısı da zamanla artarak beşe çıktı. Bunlara kıdem sırasına göre vezir- sani (ikinci vezir), vezir-i salis (üçüncü vezir), vezir-i rabi (dördüncü vezir) ve küçük vezir unvanları verilmekteydi.

 

Osmanlı İmparatorluğu
Osmanlı İmparatorluğu

Görevi sona eren sadrazamın yerine vezir-i saninin atanması, öteki vezirlerin birer aşama yükselmesi, küçük vezirliğe de dışarıdan atama yapılması bir gelenekti.

Kubbe vezirleri Divan-ı Hümayun’da sadrazamın sağına otururlardı. GÜndem üzerine görüşlerini açıklarlar, sadrazamın verdiği davalara ve yazılacak hükümlere ilişkin görevleri yerine getirirlerdi. Kubbe vezirleri Bağdat, Şam, Mısır ve Budin beylerbeyliklerine, serdarlık ve seraskerlik görevlerine de atanırdı. Sadrazamın seferde olduğu sırada ona sadaret kaymakımı saruyla vezir-i sani vekalet eder, padişahın İstanbul dışında olduğu zamanlar bir kubbe veziri de rikab-ı hümayun kaymakımı sanıyla onun yanında bulunurdu.

Kubbe vezirlerinin sayısı 17. yüzyılın ortalarında yediye çıktı. Enderun’un amirlerinden silahdar, çuhadar, rikabdar ağalara kltuk veziri sanı verilerek bunlar arasından kubbe vezirliğine atamalar yapılmaya başlandı. Vezirlik rütbesi olmayan Divan-ı Hümayun üyelerine de (örn. kaptanıderya, nişancı) vezirlik verilmesi gelenekleşti. Köprülü Mehmed Paşa’nın, Divan-ı Hümayun’un yetkilerinin çoğunu kendisinden toplamasıyla, 1656’dan sonra kubbe vezirlerinin önemi gittikçe azaldı. 18. yüzyılın başında merkezde, yalnız iki kubbe veziri bulunuyordu.

1731’den sonra da kubbe veziri atanmadı.

İlgili Makaleler

23 Yorum

  1. Makale için teşekkürler. Sizi de siteme beklerim gerçekten güncel blog yazıları yazıyorsunuz.

  2. mrh her gün bu tür konular okumaya çalışıyorum googlede gezerken sizin sitenize denk geldim bir kaç konu okudum ve bazı konular bir kaç tekrar tekrar okudum konular rast gele yazılmamış doğru yerde doğru bilgiler tane tane yazılmış bundan dolayı emeği gecen herkese çok tşk ederim başarınız daim olsun tebrik ediyorum takip edeceğim

  3. Gayet ayrıntılı ve faydalı bir yazı olmuş. Etiketler üzerine araştırma yapıyordum ve karşılaştım. Umarım burada yazanlar her site acan yeni kullanıcıların işine yarar. İyi çalışmalar

  4. Merhaba bu konuda daha detaylı bir bilgi almak isterim iletişim kısmından size yazdım dönüş bekliyorum

  5. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

  6. Niğde şehrinden yazıyorum. Blog yazılarınızı sürekli takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim. Sürekli güncel yazılar için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu