Tarih

Tarih İlminin Kaynakları

Tarih İlminin Kaynakları

Tarihin bilgi dağarcığını oluşturan muhtelif kaynakları bulunmaktadır. Tarihe ait bilgi veren malzemelere kaynak denir. Devletin resmi belgeleri dahil olmak üzere herhangi bir tarihin yaşadığı dönemde yaşanmış olan şahısların yazdıkları eserlere Ana Kaynak denir.
Ana kaynağa Birinci elden kaynak denir.
Birinci elden kaynağı kullanmış olan diğer kaynaklara İkinci elden kaynak  denir.
Tarih belgeler ilmidir.

Sözlü Kaynaklar

  • Şiirler
  • Hikayeler
  • Menkıbeler(Efsaneler)
  • Destanlar
  • Fıkralar
  • Atasözleri

Yazılı Kaynaklar

Arşivler
Resmi ve yarı resmi kurumların organları, ticari kuruluşların özel birimlerin, çalışmalarıyla ilgili kayıt ve belgelerin düzenli bir bütün olarak saklandığı yere arşiv denir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi

Ankara da bulunan ve Kuyudı Kadime denilen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde 250 adet Tapu Tahrir Defteri, Cebeci Defterleri, Evkaf Defterleri, Vakfiyeler ve Emlak Yoklama Defterleri bulunmaktadır.

Şeriye Sicilleri Arşivi

1894 tarihinde II. Abdülhamit emriyle kurulan arşiv günümüzde Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olan İstanbul Müftülük Arşivinde ve Milli Kütüphane bünyesinde bulunmaktadır.
İstanbul dışındaki illerde bulunan Şeriye Sicilleri için özel bir yer bulunmadığından bu belgelerin çoğu, önceleri Adliye Vekaleti arşivlerinde saklanmış, ancak daha sonra müzelerde toplatılmıştır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi

Ankara da bulunan arşivde 2376 Kütük defteri ile Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinden kalan aslı veyasureti günümüze ulaşabilen 27 binin üzerinde belgeler mevcuttur.
Arşivlerdeki Defterler:
Vakfiye Defteri, Hazine Defteri, Hurufat Defterleri, Yeni Şahsiyet Defterleri, Ahkam Defterleri, Tafsil Defterleri, Feraşet Defterleri, Tesis Defterleri…

Topkapı Sarayı Arşivi

Topkapı sarayı bahçesinde bulunan arşivde Defter ve Evrak olmak üzere iki çeşit yazılı materyal vardır.
Arşiv Osmanlı padişahlarının özel evrakları ile savaş ve barışı ilgilendiren malzemeleri yansıtan belgelerden oluşmaktadır.
Birkaç yüz bin belgeden oluşan arşivde daha çok II. Mehmet sonrasına ait belgeler çoğunluktadır.

Hilal-i Ahmer(Kızılay) Arşivi

Kızılay 11 Haziran 1868 de kuruldu.
Belgeler Hastane ile ilgili belgelerdir.

Bakanlık Arşivi

  • Milli Bakanlığı Arşivi
  • Dışişleri Bakanlığı Arşivi
  • Genel Kurmay Askeri Tarih veStratejik Etüt Başkanlığı Arşivi(ATASE)
  • Türk Tarih Kurumu Arşivi

Genel Kurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı(ATASE)

29 Mart 1916 da kurulmuştur.
Osmanlı Askeri tarihiyle ilgili bilgiler vardır.
6.592.059 belge bulunmaktadır.
124 tane kurtuluş savaşına ait belge vardır.

Başbakanlık Osmanlı Arşivi(BOA)

1922 Yılında İcra Vekilleri Heyeti Risaleti Kalem-i Mahsus Müdüriyetine bağlı İstanbul da kurulmuştur.
95 milyon belge vardır.
Osmanlı devletinin kuruluşundan 1922 ye kadar olan dönemi kapsar.

İlgili Makaleler

60 Yorum

  1. mrh her gün bu tür konular okumaya çalışıyorum googlede gezerken sizin sitenize denk geldim bir kaç konu okudum ve bazı konular bir kaç tekrar tekrar okudum konular rast gele yazılmamış doğru yerde doğru bilgiler tane tane yazılmış bundan dolayı emeği gecen herkese çok tşk ederim başarınız daim olsun tebrik ediyorum takip edeceğim

  2. Sitenizde editör olmak istiyorum. Güncel yazılar yazabilirim. İletişim formundan da yazdim. Yazar aliminiz var mıdır ?

  3. Sitenizde editör olmak istiyorum. Güncel yazılar yazabilirim. İletişim formundan da yazdim. Yazar aliminiz var mıdır ?

  4. mrh her gün bu tür konular okumaya çalışıyorum googlede gezerken sizin sitenize denk geldim bir kaç konu okudum ve bazı konular bir kaç tekrar tekrar okudum konular rast gele yazılmamış doğru yerde doğru bilgiler tane tane yazılmış bundan dolayı emeği gecen herkese çok tşk ederim başarınız daim olsun tebrik ediyorum takip edeceğim

  5. Tarih kategorisinde yazmış olduğunuz Tarih İlminin Kaynakları konusunda detaylı olarak herşeyi anlatmışssınız. Teşekkür ederim. Sosyal medya hesaplarımda paylaştım. Kendi sitemde link kaynak göstererek yayınlamak için sizden izin istiyorum.

  6. Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterim. Tarih İlminin Kaynakları konusu her zaman ilgimi çekmiştir.

  7. Sivas merkezden ben leyla. Slm web siteniz inanki çok iyi, paylaşımların devamını bekliyorum 08-12-2021 12:33:31

  8. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

  9. Tarih İlminin Kaynakları konusunda soru cevap sitenizden yazdım. Sorularımı cevaplarsanız sevinirim

  10. Tarih İlminin Kaynakları konusunda çok yazı okudum ama Tarih İlminin Kaynakları konusunu sizin kadar iyi anlatan olmamış.

  11. Merhaba bu konuda daha detaylı bir bilgi almak isterim iletişim kısmından size yazdım dönüş bekliyorum

  12. Gayet ayrıntılı ve faydalı bir yazı olmuş. Etiketler üzerine araştırma yapıyordum ve karşılaştım. Umarım burada yazanlar her site acan yeni kullanıcıların işine yarar. İyi çalışmalar

  13. Tarih İlminin Kaynakları konusunda çok yazı okudum ama Tarih İlminin Kaynakları konusunu sizin kadar iyi anlatan olmamış.

  14. Bingöl şehrinden yazıyorum. Blog yazılarınızı sürekli takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim. Sürekli güncel yazılar için teşekkürler.

  15. Mersin merkezden ben Neşet. Selam herkese paylaşımın inanılmaz çok hoşuma gitti, face de paylaştım 29-11-2020 00:34:45

  16. Azbuz.Org güncel blog ve güncel içerikler paylaşıyor. Herkesi Azbuz okumaya davet ediyorum. Yorumumu beğenirseniz sevinirim.

  17. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler azbuz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu